miércoles, junio 06, 2007

Himno busca letra

Llegeixo horroritzat que s’ha pres la decisió de posar lletra a l’himne d’Espanya. Horrotitzat no pel fet de posar la lletra, que me la porta ben fluixa, sinó del procès que comportarà això i les conseqüències que s’en derivaran. M’explico:
La petició va sorgir del Comité Olímpic Espanyol i ha estat ràpidament adoptada pel PP que vol liderar la iniciativa al Congrés dels Diputats perquè es creï una comissió i que això tiri endavant ja. Perquè tanta pressa ara de cop? Eurobasket aquest estiu a Madrid i que La Roja pot guanyar? Nou Mundial per Fernando Alonso?...? Pel que es veu hi ha una certa enveja sana (o insana, ves a saber) al veure les aficions i les seleccions d’altres països cantant al unísono himnes com la Marsellesa, el God Save The Queen (que no es oficial) o les Barres i Estrelles, i el diari esportiu Marca ja s’ho ha pres com una cosa pròpia. El PSOE ha dit que no està en contra de fer-ho sempre que s’arribi a un consens.

Consens? En una cosa d’aquestes? JA!
Per tal d’inspirar a possibles lletristes es pot mirar qué diuen d’altres himnes nacionals. Molts d’ells parlen de llibertat, d’honor i, en molt casos, de supervivència davant d’un enemic exterior. És el cas de la Marsellesa que es va escriure en el moment històric que es va escriure, quan a la França revolucionaria li estaven donant canya per tots els costats. O, sense anar més lluny, de Els Segadors. Estrofes com “Endarrera aquesta gent, tan ufana i tan superba...” no és precisament un himne hippy...


Podria la lletra del himne espanyol seguir aquests paràmetres al segle XXI? O seria un himne recordant les “grandezas” d’Espanya? Grandeses històriques? El Cid? Los Reyes Católicos? Carlos V? El Imperio donde no se pone el Sol? La Transició? ¿La grandeza de la nación española? Ademès, un himne de tots els espanyols (de bien, per suposat) no hauria de tenir estrofes en tots els idiomes de l’Estat. O nomès hauria de ser en la llengua de Castella? Us imagineu un himne amb una estrofa en català (o valencià, o balear, o rowlià), en euskera o en bable cantada per un paio de Salamanca? I la religió? Es pot parlar d’Espanya sense mentar l’Església Católica i el cristianisme? Recordar nomès que ja es volia parlar del cristianisme al text de la Constitució europea. Consens? JA!

Però, per un moment, posem-nos en un escenari on la proposta surt endavant, es fa una lletra i s’aprova. Desprès imagineu-vos l’escena aquella de les seleccions on pasen la càmara un per un. Aquell moment on més d’un se li posa dura veient escenes tan lamentables (per mi) com la de Raul mirant ves a saber on. Tots cantant al unísono. Tots menys un. Que no canta. I que doni la casualitat que sigui català o basc... uy uy uy...
Si al Xavi l’han volgut deixar a parir perquè diuen es gira el mitjons quan juga la selecció perquè no es vegi la bandera rojigualda qué podria passar ara? Al jugador amb nacionalitat francesa Karembeu ja el van deixar a caldo perquè ell, que és de Tahití (crec), no cantava la Marsellesa quan jugava amb la selecció i França se suposa (se suposa) que és un exemple de plurinacionalitat. Qué passaria aquí? La afición de la Roja animaria igual a un jugador que no vulgui cantar l’himne pels motius que sigui?


Recordeu com (part, d’acord, segur que era una part, segur) de l’afició espanyola va ser tan cafre com per xiular l’himne de França al passat Mundial? I dic afició espanyola perqué van ser els únics a fer-ho, tot i que a Catalunya també s’ha xiulat l’himne espanyol mil·lers de vegades, pero no era per motius de rivalitat esportiva...Pero segur que en un partit Catalunya-Espanya al Camp Nou xiularien l'himne espanyol (de cafres n'hi ha haver a tot arreu).
En fi, sento el rollo però com això de la lletra de l’himne surti endavant tenim enfront una etapa molt molt i molt casposa d’aquelles que, a mi, em foten por.

22 Comments:

Anonymous Anónimo said...

Cariño, Karembeu es de Nueva Caledonia

9:18 a. m.  
Anonymous Anónimo said...

Pos de nueva caledonia...Y menos confianzas con ese cariño...que yo no tengo ni puta idea de quién coño eres

9:43 a. m.  
Anonymous Anónimo said...

Jo pensava q ja tenia lletra. No és "Na, na, na, na,nanananana na,nana,na na, nananananana..."

9:53 a. m.  
Anonymous Anónimo said...

Ig, t’he de felicitar per l’article de Rowlisblog…és un exemple increíble de demagogia barata, mal gust y subjectivitat (que això ho entenc, és el teu blog d’opinions personals)…

9:56 a. m.  
Anonymous Anónimo said...

No toquis a patanegra!!

9:58 a. m.  
Blogger ig said...

Estaria bé que argumetèssis Otula...es tracta d'això.

10:03 a. m.  
Anonymous Anónimo said...

Juan, patamierda es del mandril.

10:09 a. m.  
Anonymous Anónimo said...

Bon article ig. De veritat.

Mue, quan patanegra vesteix la roja, no hi ha mandril ni hosties. ES ESPANOL. I a mi que miri al cel, me la posa dura...sobretot si tinc la SER de fondo...

Per cert prossima eurocopa a Suissa...sabeu algu que visqui alli i que pugui conseguir entrades?

10:17 a. m.  
Anonymous Anónimo said...

1.- Presuposar que no hi haurà consens.
2.- Ironitzar amb l'escena del jugadors cantant l'himne.
3.- Posar-se al mateix nivell dels subnormals que han criticat a Xavi.
4.-Totalment d'acord amb tu en que hi ha 4 llengües oficials, bé 5, el Rowlià, però està clar que la llengua que uneix a tots els espanyols és el Castellà (que no espanyol perque les altres tres també són espanyoles)
5.-Això que els jugadors de les altres seleccions canten a l'unísono, ho diràs tu, hi ha un fotimer de jugadors d'altres seleccions que no el canten i no hi ha cap tipus de polémica (T'has queixat tu perque Tamudo quan va amb la selecció catalana no canta els Segadors?)

10:31 a. m.  
Anonymous Anónimo said...

M'ho deixat.
Etapa Casposa...Per?

P.D. Vull dir la d'ara, per suposat no la d'abans.

10:36 a. m.  
Anonymous Anónimo said...

Ig cariño, déjame decir cariño cuando quiera jo...es muy spooner, no te pongas nervioso

11:17 a. m.  
Anonymous Anónimo said...

Ja sé q Rul és del Madird, joder! El q passa és q se l'ha maltractat un nap. Sudant de si és del barça o del madriz, és un pedazo de jugador.
Patanegra!

11:44 a. m.  
Blogger ig said...

OK. Primera de les dos respostes que faré durant el día

Abans de tot agraïr a tos la vostra participació tant comentant l'article, com criticant-lo com postejant al Chat.

One i als demès rulfans
Jo no critico a lo de Rul perquè sigui del Madrid, del Barça o del Albacete. Critico aquesta actitut "soy el primero de los españoles" quan sona l'himne que posa calufo a molta gent. Si Oleguer fes el mateix amb els segadors pensaria el mateix.

Otula
Mersi per les teves crítiques. Crec que no hi haurà consens ja que al posar lletra al himne sortirà el tema del model d'estat. Que si nacion, que si nación de naciones, que si Estado, que si estado plurinacional. Només per això, no crec que hi hagi acord.
No ironitzo sobre lo dels jugadors sentint l'himne...nomès l'actitut que tenen alguns en sentir-lo.
Si usen el castellà es perquè a d'altres llocs no acceptarien el català, el basc.. no perquè el castellà uneixi. En aquests tipus de coses són nomès uns els que cedeixen.
Hi ha haver polèmica a França perquè jugadors no cantaven la Marsellesa i va sortir l'impresentable del Lepen dient que hi havia massa negres a la selecció. Aquí sortirien veus que preguntarien als jugadors que si no canten es pq no es senten espanyols. Nomès veure el que li ha passat al Xavi i els mitjons. Tamudo no canta els Segadors pq no el sent seu i està en el seu dret. I ningú li ha retret res.
la caspa a la que em refereixo és tot això...

Sento el rollo

12:17 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

1.- Si no el sents no passa res (Tamudo) i si el sents (Raul) ets un nacionalista español caspós que fa el ridícul?
Quina puta lógica és aquesta Ig?

12:36 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

A mi lo que me jode es que los jugadores no levanten el brazo cuando se toca el himno, que país.

12:43 p. m.  
Blogger ig said...

Pots sentir el que et doni la gana i no fer aquesta espècie de teatre de cara a la galeria en plan "el primero de los españoles" i "soy el que lo siente más que nadie".
Pero ara, és una opinió personal. T'agrairïa que no usessis tacos rollo "puta" lógica. pots dir: "quina lógica és aquesta ig?" i dius exactament el mateix.
Et dic agraïria ja que no puc fer res pq ho facis.

Gracies pels teus comentaris

12:48 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

Sorry Ig, no diré mes paraulotes.

A mi també em sembla una mica de teatre, però pensant en positiu i no en NEGATI(G)U, si el xaval ho sent,no em sembla malament que es mostri d'aquesta manera quan sent l'himne, s'ha de pensar que els jugadors de futbol, basquet, etc...premis nobel no serien.

12:52 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

se m'oblidava:

Puta.

mercits.

2:27 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

Yo ya me imaginado programada en TVE para crar la letra del himno. Votaciones al 3553, y venga, a recaudar pasta .... eso si, tendremos letra

2:30 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

One, jo mai dic mercits...

CALLA!

2:52 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

perfecte polèmica sobre un tema que com molt bé diu el real otula tu sempre el parlaràs desde el teu punt de vista, respectat però ja sabem quin és.

Doncs jo reconec que tinc sana enveja de com els francesos s'abraçen amb el seu himne (tot i que tots son no-nascuts a frança o italia per exemple), aqui a espanya sempre freds, sense unió i cadascu pensant en si surt guapo a la camara que passa per davant seu (ningu recorda els brams de soprano de thuram??=campions del món i eurocopa

i raul vale que comença a estar acabat però hem de reconeixer que amb 17 anys ja era primer equip del madrid i nomes cal mirar el seu palmarés o sigui que un respecte...que potser desde fennando no sortia un crack espanyol d'aquest calibre.

tot i aixi felicito a tu ig i a tots els contertulios

12:19 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

algú s'imagina aquesta selecció vestint la roja i sentint el himne...
zubi,juanma lopez,pablo alfaro, javi navarro, tomas reñones, nadal, fennando,caminero, pedro munitis, raul y salva ballesta

12:52 p. m.  

Publicar un comentario

<< Home